Najlepsze źródła roślinnego białka.

Dzięki wysokiej zawartości białka rośliny strączkowe często uważane są za pokarmy, które zastępują białko pochodzenia zwierzęcego. Jednak wiele osób nie do końca dobrze toleruje strączki, a nawet źle trawi rośliny strączkowe i po ich spożyciu odczuwa dolegliwości w postaci wzdęć i nadmiernych gazów. Bardzo często problem stanowi nieodpowiednie łączenie pokarmów strączkowych oraz nieprawidłowy sposób ich przyrządzania.
Liczne wartości odżywcze fasoli powodują, że rośnie jej popularność nie tylko wśród wegetarian i wegan, ale także pojawia się ona coraz częściej na stołach mięsożerców i osób szukających zdrowych oraz smacznych potraw.

Wartości odżywcze fasoli

Rośliny strączkowe a wśród nich królowa fasola, zawierają przede wszystkim dużo białka, ale także tłuszcze i węglowodany. Są bogatym źródłem potasu, żelaza, wapnia, niektórych witamin z grupy B. Kiełki są doskonałym źródłem witaminy C enzymów. Fasola ta także skarbnica błonnika nierozpuszczalnego

Rodzaje fasoli

1. Fasolka adzuki,
2. Fasola anasazi,
3. Fasola czarna,
4. Fasola różowa lub bolita,
5. Fasolka fava – bób,
6. Fasola nerkowata,
7. Fasola lima – jaś,
8. Fasolka mung,
9. Fasolka szparagowa.

W naszym kraju najpopularniejsze są fasolka szparagowa, jaś i bób, z czego ostatni rodzaj fasolki występuje jedynie sezonowo przez zaledwie 2-3-letnie tygodnie. Fasolka szparagowa także jest warzywem sezonowym, jednak w postaci zamrożonej dostępna jest przez cały rok. Należy jednak pamiętać, że tylko świeże warzywa posiadają pełen wachlarz wartości odżywczej, a każda nawet najmniejsza obróbka termiczna pozbawia ich w mniejszym lub większym stopniu. Podobnie jak Fasola lima, która najczęściej kupowana jest w postaci suchej, następnie moczona i długo gotowana, aby mogła być spożyta. Całoroczną i szybką alternatywą dla fasoli lima jest ta dostępna z puszki, nie warto jednak sięgać po nią zbyt często, gdyż bisfenol (BPA), obecny w puszkach dostaje się do żywności, a następnie do naszego organizmu. Nadmiar tej substancji może niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie.