- Jak leczyć ból kolana po wewnętrznej stronie? Przyczyny i metody
- Bieganie w deszczu – korzyści, przygotowanie i bezpieczeństwo
- Jak prawidłowo napompować amortyzator w rowerze? Poradnik
- Odwodzenie nóg – technika, rodzaje i błędy do uniknięcia
- Ćwiczenia podczas menstruacji – jak dbać o zdrowie kobiet?
Najlepsze źródła roślinnego białka.

Dzięki wysokiej zawartości białka rośliny strączkowe często uważane są za pokarmy, które zastępują białko pochodzenia zwierzęcego. Jednak wiele osób nie do końca dobrze toleruje strączki, a nawet źle trawi rośliny strączkowe i po ich spożyciu odczuwa dolegliwości w postaci wzdęć i nadmiernych gazów. Bardzo często problem stanowi nieodpowiednie łączenie pokarmów strączkowych oraz nieprawidłowy sposób ich przyrządzania.
Liczne wartości odżywcze fasoli powodują, że rośnie jej popularność nie tylko wśród wegetarian i wegan, ale także pojawia się ona coraz częściej na stołach mięsożerców i osób szukających zdrowych oraz smacznych potraw.
Wartości odżywcze fasoli
Rośliny strączkowe a wśród nich królowa fasola, zawierają przede wszystkim dużo białka, ale także tłuszcze i węglowodany. Są bogatym źródłem potasu, żelaza, wapnia, niektórych witamin z grupy B. Kiełki są doskonałym źródłem witaminy C enzymów. Fasola ta także skarbnica błonnika nierozpuszczalnego
Rodzaje fasoli
1. Fasolka adzuki,
2. Fasola anasazi,
3. Fasola czarna,
4. Fasola różowa lub bolita,
5. Fasolka fava – bób,
6. Fasola nerkowata,
7. Fasola lima – jaś,
8. Fasolka mung,
9. Fasolka szparagowa.
W naszym kraju najpopularniejsze są fasolka szparagowa, jaś i bób, z czego ostatni rodzaj fasolki występuje jedynie sezonowo przez zaledwie 2-3-letnie tygodnie. Fasolka szparagowa także jest warzywem sezonowym, jednak w postaci zamrożonej dostępna jest przez cały rok. Należy jednak pamiętać, że tylko świeże warzywa posiadają pełen wachlarz wartości odżywczej, a każda nawet najmniejsza obróbka termiczna pozbawia ich w mniejszym lub większym stopniu. Podobnie jak Fasola lima, która najczęściej kupowana jest w postaci suchej, następnie moczona i długo gotowana, aby mogła być spożyta. Całoroczną i szybką alternatywą dla fasoli lima jest ta dostępna z puszki, nie warto jednak sięgać po nią zbyt często, gdyż bisfenol (BPA), obecny w puszkach dostaje się do żywności, a następnie do naszego organizmu. Nadmiar tej substancji może niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie.