Wanilia – zastosowanie i wpływ na zdrowie

Wanilia to jedna z najpopularniejszych przypraw używanych do przyrządzania słodkich deserów. Wanilia jest jednak nie tylko wyjątkowo smaczna i aromatyczna – to również bardzo zdrowa przyprawa, którą warto włączyć do swojej diety.

Wanilia – wpływ na zdrowie

Wanilia jest silnym, naturalnym afrodyzjakiem – jej spożywanie pobudza zmysły, wprawia w lepszy nastrój i wzmaga potencję. To przyprawa, którą poleca się kobietom zmagającym się z silnymi bólami menstruacyjnymi. Wanilia ma działanie rozkurczowe, wykazuje również właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwbólowe. Substancje zawarte w wanilii uznawane są za silne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne m.in. za szybsze starzenie się skóry, powstawanie zmarszczek, a nawet zachorowania na niektóre groźne nowotwory.

Zastosowanie wanilii

Intensywny, słodki zapach wanilii chętnie wykorzystywany jest w aromaterapii. Przyprawa ta doskonale uspokaja i łagodzi objawy stresu, pomaga również w zasypianiu. Ze względu na dużą zawartość przeciwutleniaczy ekstrakt z wanilii ma również swoje zastosowanie w kosmetyce. Łagodzi podrażnienia skóry oraz delikatnie chroni naskórek przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Olejek z wanilii wykorzystywany jest w profilaktyce przeciwzmarszczkowej, a także do produkcji kosmetyków pielęgnujących włosy. Szampony i odżywki na bazie wanilii świetnie nawilżają i odżywiają włosy oraz sprawiają, że są one miękkie, sprężyste i elastyczne.

Wanilia powszechnie wykorzystywana jest również w kuchni. Z przyprawy produkuje się m.in. cukier waniliowy oraz ekstrakt, które wykorzystywane są do produkcji słodkich deserów. Dużą popularnością cieszy się krem waniliowy do babeczek, waniliowa panna cotta na bazie słodkiej śmietanki czy lody o smaku wanilii. Przyprawa ta świetnie sprawdza się również do rozgrzewających napojów, takich jak aromatyczna herbata zimowa czy grzane wino. Wanilię dodawać można także do niektórych dań wytrawnych, takich jak potrawy z dziczyzny.